15 Tips om te besparen op je boodschappen

De boodschappen zijn maandelijks een grote terugkerende uitgave. Als je wilt besparen is het dus ook goed om de boodschappen onder de loep te nemen. Met een paar veranderingen kun je nog net zo lekker eten of zelfs lekkerder, maar voor minder geld! Hoe je dit doet? We leggen het je uit.

Voorbereiding thuis
  1. Bekijk wat je nog in huis hebt
  2. Bekijk de aanbiedingen van de supermarkten in de buurt. Let op: alleen aanbiedingen van producten die je regelmatig gebruikt – óf in de aanbieding goedkoper zijn dan het product wat je normaal gebruikt – zijn interessant!
  3. Is er een houdbaar product dat je veel gebruikt in de aanbieding? Neem dan meteen een aantal extra producten mee. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koffie, tandpasta of rijst.
  4. Maak een maaltijdplan voor de hele week
  5. Maak een boodschappenlijst gebaseerd op het maaltijdplan en voeg alleen overige artikelen toe die je echt nodig hebt
  6. Haal in één keer alle boodschappen voor de hele week. Plan eventueel een extra moment in om versproducten te halen die niet lang houdbaar zijn.
  7. Zorg dat je voor vertrek naar de supermarkt iets hebt gegeten. Zo kom je niet hongerig in de verleiding om impulsaankopen te doen.
In de supermarkt
  1. Houd je aan je boodschappenlijst!
  2. Pak producten onderuit het schap. Het huismerk en de B-merken komen van dezelfde leveranciers als de A-merken!
  3. Kijk bij prijsvergelijking altijd naar de kilo- en literprijzen op het schapkaartje. Alleen dan kun je echt vergelijken. Als het kaartje ontbreekt, bijvoorbeeld bij een aanbieding, reken dan de prijs eerst om. Gebruik hiervoor de rekenmachine op je telefoon.
  4. Controleer de bon! Regelmatig worden kortingen niet verrekend.
  5. Doe de boodschappen zoveel mogelijk alleen, dan word je niet afgeleid en houd je contrôle

In de keuken
  1. Vries versproducten in zodat ze niet bederven en je voor iedere maaltijd de juiste portie binnen handbereik hebt.
  2. Bereid verse maaltijden voor meerdere dagen en vries vervolgens porties in. Zo heb je altijd een maaltijd achter de hand wanneer je een dag geen tijd hebt om te koken. Veel goedkoper dan een dure kant-en-klaar maaltijd én veel gezonder!
  3. Combineer het koken van meerdere gerechten. Als je een (basis) tomatensaus maakt, kun je die vervolgens gebruiken om een lekkere pastasaus van te maken én in te koken tot een pizzasaus voor je zelfgemaakte pizza én als basis gebruiken voor een heerlijke tomatensoep. Dit bespaart je zowel veel tijd als geld!