Heb je al wel eens gedacht aan het werken met een maaltijdplan? Dit is een beproefde methode om de kosten van je boodschappen in de hand te houden. En het helpt je ook nog eens om gezonder te gaan eten. Een echte win-winoplossing dus!
De stappen van een maaltijdplan
Om de kosten in de hand te houden inventariseer je eerst wat je nog in huis hebt. Werp een blik in de koelkast, de vriezer en de voorraadkast en noteer wat je nog hebt. Vervolgens kijk je welke supermarkt goede aanbiedingen heeft. Vooral versaanbiedingen voor groente, fruit, zuivel, vlees en sojaproducten helpen je om te besparen op je boodschappen.
Hierna bepaal je welke maaltijden je voor de komende week nodig hebt. Deze zet je in je maaltijdplan. Heb je al deze stappen doorlopen? Dan noteer je tot slot alle ingrediënten die je nog moet kopen op je boodschappenlijst.
Waarop let ik bij het maken van een maaltijdplan?
- Bepaal het aantal eetmomenten. Naast ontbijt, lunch en diner is het goed om ook twee tussendoortjes op te nemen, zodat je daar een gezonde optie voor in huis haalt en precies weet dat je die dag aan je benodigde voedingsstoffen komt.
- Voeg zoveel mogelijk groente en fruit toe aan je maaltijden. Zo krijg je veel voedingsstoffen binnen.
- Kies zoveel mogelijk voor volkoren producten. Deze bevatten meer vezels en voedingsstoffen en zijn daarmee gezonder. Ook zorgen ze ervoor dat je sneller vol zit, dus je eet er minder van. De meerprijs voor volkoren producten haal je er dus vanzelf weer uit.
- Koop geen producten die je eigenlijk niet wilt eten, ook niet omdat ze in de aanbieding zijn. Je komt zo ook niet in de verleiding om toch chips te eten of de radijs te laten verpieteren in de koelkast.
- Bouw af en toe een cheat-moment in waarop je iets eet dat eigenlijk minder gezond is. Zo nu en dan een frietje, heerlijk toch? Op deze manier wordt het makkelijker om je aan je maaltijdplan te houden. Hierdoor eet je meestal gezond en kom je niet in de verleiding om halverwege de week toch ineens een impulsaankoop te doen.